Gyermektáncegyüttesek találkozója

Gyermektáncegyüttesek találkozója

A táncegyüttesek találkozóját első ízben 2005-ben tartották, már ekkor megfogalmazták a szervezők, hogy szükség van egy olyan rendezvényre, amelynek keretében a székelyföldi gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek lehetőséget kapnak a megmutatkozásra, a kapcsolatteremtésre és megélhetik, hogy milyen sokszínű és gazdag a magyar néptánc örökségünk.

Az első találkozás 8 tánccsoport részvételével zajlott és onnantól elkezdődött egy folyamat, ami mára már a kilencedik kiadásához érkezett. Idén a találkozóra 32 néptánccsoport hivatalos, mintegy 900 fellépő Hargita, Maros, Kovászna és Bákó megyéből, illetve a visszatérő kisújszállási csapat, amely több generációs tánccsoporttal érkezik.

A találkozón a fellépéseken kívül bábjátékot tekinthetnek meg a résztvevők, de rendeznek szabadtéri játékokat, „népiolimpiás” versengős játéksorozatot. Ezen kívül megtekinthető lesz a János Vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című táncos előadás a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában.

Virág Endre főszervező úgy fogalmazott, a perkői esemény találkozási lehetőség gyerekeknek, ifjaknak, együttesvezetőknek, ahol az ügyesebbek példaképet mutathatnak azoknak, akik fel szeretnének zárkózni és nemcsak táncban, hanem viselkedésben, viseletben, kézműves foglalkozásokban, népi játékokban egyaránt, hiszen az egész napos rendezvényen mindezekre sor kerül.